Jsou drobní ale i tak dokážou znepříjemnit život a napáchat škody – Jak účinně bojovat s mravenci?


Mravenci jsou sice drobní, ale to neznamená, že nám nedokážou pořádně potrápit. Velmi se jim daří v domácnostech i na zahradě. Jak se dá s nimi bojovat?

Jsou drobní ale i tak dokážou znepříjemnit život a napáchat škody – Jak účinně bojovat s mravenci?

Mravenci patří k tomu nejmenšímu hmyzu vůbec, žije u nás na několik druhů těchto hmyzích nájezdníků a v domácnostech se nejvíce daří těm úplně nejmenším, takzvaným mravencům faraonům, kteří měří sotva pár milimetrů. Ať už doma objevíte jakýkoliv druh mravenců, je třeba dát se s nimi okamžitě do boje. Dokážou totiž napáchat velké škody, i když jsou malincí, je jich totiž vždycky hodně a dostanou se téměř všude. Nejraději pořádají výpravy do našich spižíren, na zahradě zase napadají úrodu. Venku je s nimi vždy obtížnější bojovat, doma to ale můžete zvládnout.

pexels-photo-928276

Skvěle vyvinutý čich mravenců je pro nás výhodou

Při vyhánění mravenců z domu se lze spoléhat na několik osvědčených triků. Babské rady, které se využívají již po desítky let, vycházejí z toho, že mravenci mají dobře vyvinutý čich, cítí ovšem nejen to, co jim hodně chutná, ale i to, co jim vadí. Nesnáší totiž výrazné aroma, takže jim bude vadit ocet, levandule, pálivá paprika, máta nebo třeba koření jako je hřebíček. Právě ocet je asi nejsilnější přírodní zbraní. Místa, kde se mravenci vyskytují, je potřeba hodně potřít octem, lze také ocet nalít do rozprašovače pro lepší aplikaci a místa, odkud mravenci pravidelně vylízají octem jednoduše vystříkat. Ocet pak můžete smíchat s vodou, ale není to nutné, čím silnější aroma jim připravíte, tím bude tato metoda účinnější. Octovou vodou se ale poté preventivně doporučuje vytírat místnosti v domě pravidelně.

pexels-photo-2563028

Co se týče bylinek a koření se silnou vůní, účinné jsou zejména proto, aby mravenci do domácnosti nechtěli vstupovat vůbec. I pokud vám znepříjemňují život na zahradě, je dobré vysadit kolem záhonků mátu nebo levandule. Totéž můžete udělat doma, mátu či právě levandule si pořiďte v květináčích a dejte je do oken či na balkón.

Co dělat, když vše selže

Může se ovšem stát, že šetrný a ekologický způsob selže. Jak se zbavit mravenců potom? Především pokud si mravenci k vám nastěhují celou svou kolonii a okupují opravdu značnou část domu, nastává problém. Je nutné zavolat odbornou firmu, která se deratizacemi zabývá, protože vyhubit až tisíce mravenců ocet většinou opravdu nedokáže. Pomoci ale mohou i chemické prostředky, které jsou běžně k dostání nebo nejrůznější pastičky.

Pokud doma objevíte jen jediného mravence, mějte se na pozoru. Pravděpodobně jich u vás totiž bude mnohem více.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup